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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-339 

Issued: June 1990 

The Rules of Professional Conduct are amended periodically.  Lawyers should 
consult the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: What is the proper way to compute the amount of a contingent fee in the 
context of a structured settlement?  

Answer: The contingent fee must be reasonable and the method of computation 
should be set forth in the fee contract. Rules 1.5(a) and (c). The agreement 
should specify if the lawyer is to receive the fee in a lump sum or 
periodically, e.g., as the client receives his or her annual increments. If the 
lawyer is to receive his fee in a lump sum, then it should be based on a 
percentage of the discounted present value of future (periodic) payments 
rather than on a percentage of “total benefits”.  

OPINION 

The Rules do not attempt to set forth a single method for calculating fees in this 
context. The standard of “reasonableness” set forth in Rule 1.5(a) (in light of the various 
factors set forth) obtains. The method of computation should be agreed upon in advance, 
and expressed in the fee contract to avoid misunderstanding. Rule 1.8(c).  

Beyond expressing these generalities, we must refer counsel to the caselaw, since 
the inquiry involves questions of law as well as ethics.  

It has been held that in the absence of an agreement to the contrary the lawyer may 
have to wait and receive his or her fee periodically, as the client receives annual 
increments. See Cardenas v. Ramsey County, 322 N.W.2d 191 (Minn. 1982); In re Chow, 
656 P.2d 105 (Haw. 1982). In addition, the courts have announced a rule that the 
contingent fee percentage should be applied to the discounted present value of future 
(periodic) payments (majority rule), or in some instances the cost of the annuity funding the 
payments (minority rule). See, e.g., Pettiford v. Eskwitt, 460 A.2d 716 (N.J.Super. 1983); 
Florida Bar v. Gentry, 475 So.2d 678 (Fla. 1985) (disciplinary case in which the court 
opined that the lawyer did not follow the community standard of charging a percentage of 
the present value of the settlement and therefore charged an excessive fee). 

http://www.kybar.org


Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


